member
Şifremi Unuttum
Şifremi Unuttum

Menü

Blog

20 Kasım 2023

Düşüncenin Frekansı

Düşüncenin Frekansı

Düşüncelerimiz, beynimizin elektriksel aktivitesi ile yakından ilişkilidir. Beynimiz, elektromanyetik dalgalar olarak bilinen ritmik sinyaller yayar. Bu dalgaların frekansı, beynimizin o andaki durumunu yansıtır.

Beynin ürettiği beş ana beyin dalgası frekansı vardır:

1. Delta dalgaları (1-3 Hertz) = Derin uykuda, bilinçsiz haldeyken beynin yaydığı elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar, beynin yeni bilgiler öğrenme ve hafıza oluşturma yeteneğini destekler.

2. Teta dalgaları (4-7 Hertz) = Derin gevşeme, uyuşukluk, hafif uyku halinde beynin yaydığı elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar, yaratıcılık, sezgi ve hafıza ile ilişkilidir.

3. Alfa dalgaları (7-11 Hertz) = Rahatlamış bir halde iken ve uykudan önceki safhada beynin yaydığı elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar, odaklanma, dikkat ve öğrenme ile ilişkilidir.

4. Beta dalgaları (11-25 Hertz) = Beyin aktifken, uyanık haldeyken, çalışırken, dikkat ederken, bilgi alıp verirken beynin yaydığı elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar, öğrenme, problem çözme ve karar verme ile ilişkilidir.

5. Gama dalgaları (25-60 Hertz) = Öğrenme, anlama, idrak için zihnin zorlandığı sırada beynin yaydığı elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar, hafıza, dikkat ve algı ile ilişkilidir.

Düşüncelerimiz, beyin dalgalarımızla yakından ilişkilidir. Düşüncelerimizi değiştirmek istiyorsak, beyin dalgalarımızı değiştirmemiz gerekir. Meditasyon, bunu yapmanın etkili bir yoludur ; daha sakin, odaklanmış ve yaratıcı olmamıza yardımcı olur. 

Bir araştırmada, meditasyon yapan kişilerin, meditasyon yapmayan kişilere göre daha fazla alfa ve teta dalgası ürettiği bulunmuştur (Cahn ve ark., 2002). Başka bir araştırmada ise katılımcılara yaratıcı düşünme görevi verildiğinde, teta dalgası üretiminde artış olduğu bulunmuştur (Kounios ve ark., 2006). Bu frekans beynimizin esnek ve gevşek olduğu bir haldir. Başka bir araştırmada katılımcılara problem çözme görevi verildiğinde ise, beta dalgası üretiminde artış olduğu bulunmuştur (Levy ve ark., 2004).

Bu araştırmalar beyin dalgalarının düşüncelerimiz üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Meditasyonu, beyin dalgalarımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı değiştirebileceğimiz bir araç haline getirebilir ve amacımız doğrultusunda çeşitli meditasyonlardan yararlanabiliriz.

 

 

Referanslar

  • Cahn, J. H., Polich, J. L., Brown, M. R., & Fredrickson, B. L. (2002). Meditation states and trait mindfulness are associated with reduced activation of the default mode network. Neuroscience Letters, 323(1), 75-79.
  • Levy, D. H., Pashler, H., & Toth, J. E. (2004). Attentional control in the absence of load: Evidence from the Stroop task. Journal of Cognitive Neuroscience, 16(1), 191-204.
  • Kounios, J. L., Beeman, M., & Bowden, E. M. (2006). The Aha! moment: The cognitive neuroscience of insight. Current Directions in Psychological Science, 15(5), 210-216.